Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

STOP vsem oblikam nasilja

Žal nas v teh dneh pretresajo tragična dogajanja, ki nas opozarjajo na pogost pojav nasilja med mladimi kot tudi odraslimi. 

Dejstvo je, da se je potrebno z mladimi čim več pogovarjati in z njimi vzdrževati kakovostne in zaupljive medsebojne odnose. Le tako bomo uspeli prepoznavati spremembe v otrokovem vedenju, kot so stiska, napetost, strah, agresija itd., ki so lahko posledica prikritih ali neposrednih oblik nasilja.
Do odklonskih vedenjskih vzorcev bodimo vedno pozorni in vedno ustrezno ukrepajmo – ne kaznujmo, temveč vzgajajmo s pogovorom, s pojasnjevanjem posledic in z lastnim vzorom. Namreč otroci nas bolj kot poslušajo, opazujejo in posnemajo. 

Na šoli že dlje časa starše opozarjamo, učence pa osveščamo o ustrezni rabi elektronskih naprav: da naj se izogibajo pretirani uporabi družbenih omrežij, da ne spremljajo nasilnih posnetkov ali iger z nasilno vsebino, da ne uporabljajo in ne širijo sovražnega govora po spletnih klepetalnicah, ne širijo spornih fotografij in videoposnetkov itd., zato starše ponovno pozivamo, da imajo nadzor nad uporabo elektronskih naprav in spletnih vsebin, ki jih uporabljajo otroci in da otrokom ne dovolijo nositi teh naprav v šolo.

Kako ukrepamo ob neustrezni rabi interneta: https://safe.si/.

Kako se z otrokom pogovorimo o temi nasilja: http://isainstitut.si/isa/kako-govoriti-z-otroki-o-dogodkih-kot-je-streljanje-v-soli/

 

Kolektiv OŠ Franja Malgaja Šentjur

 

Dostopnost