Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Utrinki prvega šolskega dne

Ponovno je zazvonil šolski zvonec in odprla so se vrata naše šole.

Zjutraj nas je v telovadnici šole najprej pozdravil gospod ravnatelj, ki nam je zaželel uspešno šolsko leto, nato pa nam predstavil nekdanjega učenca naše šole, danes vrhunskega športnika in udeleženca para-olimpijskih iger, gospoda Henrika Planka.
Gospod Henrik nam je povedal, da je bil kot učenec naše šole zelo razposajen, a vljuden in spoštljiv do učiteljev. Najbolj nas je pretresla njegova tragična zgodba, ko je z mostu skočil v reko Savinjo in se pri tem hudo poškodoval. Od takrat je na invalidskem vozičku in podučil nas je, da nikoli ne skačimo v vodo, če nismo prepričan o njeni globini. 
Najbolj nas je navdahnila njegova športna zgodba. Kljub invalidnosti je želel uresničiti svoje sanje in nastopiti na olimpijskih igrah – in to mu je po trdem delu in vztrajnosti tudi uspelo. Nastopil je v atletski disciplini, ki se ji reče met diska, na kar treh olimpijskih igrah: v Pekingu, Londonu in Tokiu.
Kako se uvrstiš na olimpijske igre in kako vztrajen moraš pri tem biti, nam je opisal skozi prispodobo med športom in šolo. Tako kot v športu, so tudi v šoli sestavni del uspeha porazi. Prejeti slabo oceno je enako kot slab met na treningu, oba se ne da izbrisati, nam je pojasnil in dodal, da je le od nas odvisno, ali bomo na naslednji preizkušnji rezultat izboljšali ali ne. A za uspeh se je vedno treba potruditi in ponoviti vajo, kajti na koncu se trud povrne. 
Gospodu Henriku smo namenili velik aplavz in se mu zahvalili za spodbudne misli, mi pa smo se odločili, da se bomo celo šolsko leto trudili in marljivo učili.   

Poseben praznik je ta dan pomenil za naše prvošolce in njihove starše. Kar 49 jih je prvič prestopilo prag naše šole in se pridružilo družini malgajevcev in malgajevk. Ob sprejemu v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur sta jih z nagovorom in izrečeno dobrodošlico sprejela tudi g. ravnatelj in g. župan. V dar so od Občine Šentjur dobili rumeno rutico in kresničko, da bo njihova vsakdanja pot v šolo bolj varna, ter knjigo Mlada čopka. Po ogledu šolske predstave Petelinček išče srečo (pod mentorstvom učiteljice Alje Benkoč Sušnik), so se nasmejani, radovedni in vedoželjni odpravili v učilnici, kjer jih je čakalo še sladko presenečenje.

Dragi prvošolci! Veselimo se skupnih trenutkov, ki so pred nami!

 

Dostopnost