Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Obisk partnerske šole v Gradcu

V sredo, 24. 5. 2023, smo se z devetošolci, ki so svoje znanje nemščine poglabljali pri izbirnem predmetu, odpravili na obisk naše partnerske šole – Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Carneri v Gradec.

Gostitelji so nam pripravili zanimiv kulturni program in pokazali utrip dela na graški šoli. Simbolno smo posadili drevo prijateljstva, nato pa se s tramvajem odpeljali do mestnega jedra, kjer smo nadaljevali naše druženje. V Šentpetru smo obiskali grob šentjurskega skladatelja in zdravnika Benjamina Ipavca, ki je z opero Teharski plemiči in Serenado za godalni orkester pustil pomembne sledi v slovenski glasbeni kulturi. Ravno tako je v Gradcu kot zdravnik s svojim delovanjem pustil prav poseben pečat.

Posebna zahvala velja kulturnemu društvu Slovensko-avstrijskega prijateljstva v Gradcu, ki si prizadeva, da bi se ohranil spomin nanj.

Društvo je spodbudilo naše sodelovanje in je v veliki meri zaslužno, da je do našega čezmejnega šolskega partnerstva sploh prišlo.

Tokratno srečanje je narisalo veliko nasmejanih obrazov učencev, ki si želijo še več tovrstnih druženj.

Z optimizmom gledamo proti skupnim nadaljnjim aktivnostim in se veselimo novih izkušenj, ki nam jih bo prineslo medsebojno sodelovanje. Pri izbirnem predmetu nemščina želimo povezati slovenske in avstrijske učence ter organizirati medsebojne izmenjave z graško gimnazijo. Učenci se bodo v okviru partnerstva med šolama dvakrat letno udeležili izmenjave in spoznavali značilnosti obeh narodov in kultur.

Zaradi trenutne situacije v Evropi je pomembno, da združimo moči s sosedi in skupno gledamo v svetlo, medsebojno in prijateljsko prihodnost.

 

Dostopnost