Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Tehnični dan: Velenje vzorčno mesto

​V četrtek, 14. 3. 2024 so učenci 8. razredov v okviru tehniškega dne obiskali Vzorčno mesto Velenje.
Učenci so bili razdeljeni v dve skupini. Prva skupina se je preizkusila v programiranju (pisanje kod, prostorske orientacije, kreativnega izražanja in animacije). Druga skupina pa je preizkusila svoje sposobnosti v delavnici Čarovnija tehnologije, kjer so se spoznali z javnim nastopanjem, empatijo in razvojem čustev ter se pomerili v reševanju problemov v »sobi pobega«. Njihova mnenja sledijo spodaj.

“Na tehniškem dnevu mi je bilo zanimivo, zabavno. Najbolj mi je bilo všeč programiranje, pri katerem smo se naučili, kako narediti preprosto videoigrico. Naš vodič je bil prijazen, ker je veliko pomagal. Naučil sem se veliko, čeprav je tudi prostor za izboljšavo”. 

Matic in Tor

Na tehniškem dnevu smo sodelovali pri različnih delavnicah, na primer pri programiranju, pogovoru o čustvih,… Ena izmed delavnic je bila na temo javnega nastopanja, veščine, ki bi jo do prihoda v srednjo šolo morali osvojiti. Pri delavnici je Lota najprej preverila naše znanje o javnem nastopanju, nato pa smo si napisali elemente, ki jih javni nastop mora vsebovati, denimo pozdrav, opis, argumentacijo, itn. Dobili smo navodilo, da pripravimo javni nastop o izbranem športu in ga nato predstavimo. Po nastopu pa nam je Lota povedala, kaj od naših nastopov je bilo v redu in kaj bi lahko izboljšali”.

Lana Sunčica in Hana

Pri delavnici escape room (soba pobega) smo razvijali sodelovanje v skupini. Dobili smo zemljevid in navodila, s katerima smo se morali prebiti skozi magični gozd in poiskati vesoljčke. Navodila so vsebovala uganke, ki so bile predvsem na temo zgodovine”.

Lili

“Na tehničnem dnevu je bilo zanimivo, še posebej pa nama je bila všeč delavnica o čustvih. Veliko smo se pogovarjali o samopodobi in čustvih nasploh. To se nama zdi pomembno, še posebej v prehodu iz osnovne v srednjo šolo, saj v tem času doživljamo veliko stresa in nas čaka veliko sprememb. Primerjamo se z drugimi, želimo biti popolni, razmišljamo o tem, kaj bomo počeli v prihodnosti in ali bomo izbrali pravo pot. Prav zato bi lahko imeli več takšnih delavnic, saj tako spoznavamo, da nismo edini s takšnimi težavami, in morda na njih najdemo rešitve. Meniva, da je treba več pozornosti nameniti pogovorom o čustvih in temu, kako se z njimi soočiti. Poleg tega se vse pogosteje pojavlja psihično nasilje, tudi na socialnih omrežjih, kar še dodatno vpliva na našo samopodobo, zato je to res pomembna tema o kateri se pogovarjamo premalo”.

Maja in Laura

 

Dostopnost