Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Šolska ekskurzija v München

Z učenci 8. in 9. razreda smo se pri izbirnem predmetu nemščina odpravili na dvodnevno ekskurzijo v rudnik soli Hallein in München.

  1. dan (sreda, 5. junij 2024):

Pot nas je vodila najprej do rudnika soli v vasici Hallein blizu Salzburga. Ogledali smo si rudniške globine, se spustili po lesenih drčah, ki so jih v preteklosti uporabljali rudarji za prehod v nižji nivo rudnika, se zapeljali z rudniškim vlakom ter ladjico po slanem jezeru. Prisluhnili smo zanimivi razlagi zgodovine rudnika ter načinu pridobivanja kamene soli. Po ogledu je sledila vrnitev na površje in vožnja do bavarske prestolnice.

München je glavno in najbolj naseljeno mesto največje zvezne dežele Bavarske, s približno 1,5 milijona prebivalcev. Je tudi tretje največje mesto Nemčije, za Berlinom in Hamburgom in stoji ob bregovih reke Isar (pritok Donave).

Ogledali smo si mestno središče: slavolok na Karlovem trgu, se sprehodili po ulicah starega dela vse do priljubljenega zbirališča na Marijinem trgu – Marienplatz, kjer smo prisostvovali predstavi Glockenspiela. V neposredni bližini nobenemu pogledu zagotovo ni ušla prenovljena mestna hiša Neues Rathaus v gotskem stilu, stara mestna hiša Altes Rathaus, v kateri je danes muzej igrač, najstarejša cerkev v mestu – cerkev sv. Petra, stolnica Frauenkirche, na katero se veže legenda o hudičevih stopinjah in velja za simbol bavarskega glavnega mesta. Po ogledih smo si privoščili nekaj prostega časa za kosilo in raziskovanje promenadnih ulic Münchna.

V večernih urah smo se namestili v hotelu in večerjali v bližnji restavraciji.

  1. dan (četrtek, 6. junij 2024):

Po hotelskem zajtrku smo se sprehodili do olimpijskega parka (Olympiapark), ki je bil zgrajen za poletne olimpijske igre leta 1972. Nato pa se podali v “ svet BMW ” (BMW Welt), kjer smo se seznanili z najnovejšimi modeli avtomobilov in motorjev znamke BMW ter si ogledali muzej BMW (BMW Museum).

Nogometnim navdušencem je bil najbolj všeč voden ogled in pogled v notranjost in zakulisje enega najbolj modernih nogometnih stadionov, dom vodilnega nemškega nogometnega kluba FC Bayern München, mogočno Allianz Areno. Iz perspektive profesionalnega nogometaša smo se sprehodili skozi prostore za igralce in izvedeli vznemirljive podrobnosti o edinstveni konstrukciji prizorišča letošnjega evropskega prvenstva v nogometu.

V poznih popoldanskih urah smo se odpravili proti domu, kamor smo prispeli ob 22.30.

Učenci so preživeli nadvse aktivna, sproščena in zabavna dneva ter domov prispeli polni lepih vtisov, ki bodo vsakemu posebej ostali v prijetnem spominu.

 

 

Dostopnost