Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

ZGODBA O PRIJATELJSTVU

Z besedami »Na svidenje  aprila«, smo se v petek, 11. oktobra, poslovili od naših prijateljev iz Požege.

V nedeljo, 6. oktobra zvečer smo skupina učiteljev, učencev in staršev pričakali naše goste. Najbolj vznemirjeni so bili prav gotovo učenci, saj so se s svojimi vrstniki videli prvič. A niso potrebovali veliko časa, pogovor je hitro stekel, dogovorili so se, kdo bo koga gostil in že  delali načrte, kam vse bodo šli, kaj vse bodo počeli. Seveda pa niso bili prepuščeni sam sebi, teden je bil skrbno načrtovan.

V ponedeljek so dopoldan preživeli  v šoli, z veseljem so prisostvovali pouku in tako sklepali številna prijateljstva z ostalimi učenci naše šole. Pri  pouku angleščine, biologije, likovne vzgoje, športne vzgoje, matematike… so bili prisotni tudi srbski učitelji in tako z našimi učitelji izmenjali izkušnje.

Torkovo dopoldne je bilo športno obarvano, saj smo imeli športni dan. Fantje so tekmovali v nogometu in košarki, dekleta pa v odbojki. Na koncu so odigrali tekmo v odbojki naši učenci proti njihovim. Rezultat ni bil pomemben, važno je bilo druženje in tekmovalni duh, ki se je prebudil v vseh nas. Učitelji so svoje športne spretnosti pokazali v igranju namiznega tenisa, nekateri pa so se z učenci pomerili tudi v igri košarke. Športni dan se je zaključil z obiskom župana, mag. Marka Diacija, ki se je z veseljem odzval našemu vabilu in pozdravil goste, saj se je sodelovanje obnovilo prav na pobudo občine in našega župana.

Ob peti uri smo se zbrali v šoli na šolskem plesu. Naši gostje so bili nad organizacijo  zelo navdušeni, poskrbljeno je bilo za hrano in pijačo, srbski učenci so se hitro pomešali med naše in uživali v glasbi in plesu.

V sredo smo goste z vlakom popeljali v Ljubljano. Že sama vožnja z vlakom je bila za njih posebno doživetje, uživali pa so tudi v našem glavnem mestu. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru, jim na Prešernovem trgu predstavili našega največjega pesnika, se povzpeli na grad in si privoščili kosilo v McDonaldsu. Seveda so imeli čas tudi za nakupovanje, kar so s pridom izkoristili.

Načrte za četrtek smo na željo učencev nekoliko spremenili, ti so si namreč želeli še en dopoldan preživeti v šoli, z vrstniki. Tako smo se v Rogaško Slatino odpravili samo učitelji. Ta mali turistični kraj jih je zelo prevzel.   Sprehodili smo se čez park, pili  zdravilno vodo iz izvira, se ustavli pri Pegazovem kipu, kjer smo izvedeli vse o nastanku kraja, na kocu pa smo se povzpeli na Razgledni stolp, od koder smo imeli prekrasen pogled ma bližnjo in daljno okolico. Tudi nad Termami Olimje, kamor smo jih odpeljali na popoldansko razvajanje, so bili zelo navdušeni.

Petek, zadnji dan obiska, dan slovesa, je bil za vse nas zelo težek. Seveda je bilo tudi tokrat najtežje za učence, 5 dni je bilo dovolj, da so se spletle vezi prijateljstva. Objemi, obljube, da se slišijo, da se vidijo, da se ne pozabijo … in že so jim mahali v slovo.

Preživeli smo še en nepozaben teden, ki nikakor ne bil tako pester brez gostoljubni otrok – Urške, Đorđeta, Lee, Amine, Vida, Matjaža in njihovih staršev. Seveda tu ne smemo pozabiti naših donatorjev, s pomočjo katerih smo lahko gostom pokazali delček naše lepe dežele in poskrbeli za njih tako, da jim bo ta obisk ostal v res lepem spominu.

Zato posebna zahvala Trgovini KEA, podjetjem VILKOGRAD d.o.o., ASFALT KOVAČ, ADHEZIV d.o.o., ESOT-INVEST d.o.o.,  VULKANIZERSTVO Mulej Dejan, AHAC, AKOVNIJ Franc Zupanc s.p. , Slovenske železnice.

 

Dostopnost