Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Varstvo učencev

Jutranje in popoldansko varstvo vozačev ter podaljšano bivanje

Jutranje varstvo je namenjeno učencem prvega razreda, podaljšano bivanje pa učencem od prvega do petega razreda, ki doma nimajo zagotovljenega varstva. 
Jutranje varstvo vozačev je namenjeno tistim učencem od 2. do 4. razreda, ki niso doma v bližini šole in jih v šolo pripeljejo starši, popoldansko varstvo vozačev pa vsem, ki morajo za odhod domov z avtobusom, počakati v šoli. Za učence prilagojenega izobraževalnega programa šola organizira podaljšano bivanje do zaključka izobraževanja v osnovni šoli.

Šola pred pričetkom šolskega leta obvesti starše o organizaciji jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Starši otroke prijavijo k jutranjemu varstvu oziroma podaljšanemu bivanju na način in v roku, ki ga določi šola. Za neprijavljene učence šola ne prevzema odgovornosti. Pri oblikovanju oddelkov se upoštevajo veljavni normativi.

Za učence 1. razreda šola organizira jutranje varstvo, ki poteka od 6.15 do 8.15, izvaja pa se v učilnici 1. razreda. 
Za učence od 2. do 4. razreda, ki niso doma v bližini šole in jih v šolo pripeljejo starši, je na šoli organizirano jutranje varstvo vozačev od 7.15 do 8.10. Izvaja se v učilnicah razredne stopnje. 
Za starejše učence vozače je od 7.00 odprta knjižnica s čitalnico, od 7.25 pa tudi temu namenjene proste učilnice, ki so objavljene na oglasnih deskah. Za nadzor skrbijo knjižničarka in dežurni učitelji.
V času jutranjega varstva gredo učenci na zajtrk, se igrajo ali pa se pripravljajo na pouk.
Vsi ostali učenci pridejo v šolo 15 minut pred pričetkom pouka. 

Popoldansko varstvo vozačev je organizirano od zaključka pouka do 14.00 v šolski knjižnici, oziroma do odhoda šolskega avtobusa v oddelkih podaljšanega bivanja za učence do 5. razreda. Učenci morajo po končanem pouku oditi v knjižnico ali prostor podaljšanega bivanja ali pa zapustiti šolske prostore.

Urnik jutranjega varstva in jutranjega varstva vozačev

Skupina Razred Učilnica Trajanje Učitelji (turnus)
JV – 1 1. a/b 1. b 6.15 – 8.15 Zala Hrastnik (A), Ksenja Kos (B)
JV – 1 1. a/b 1. a 7.00 – 8.15 Mateja Boštjančič (A), Tanja Kovačič (B), Tanja Zagajšek, Neža Pavlovič, Laura Senger Jakončič
JVV – 2 2. a/b 2. b 7.15 – 8.10 Tamara Gračner
JVV – 3 3. a/b; 4. a/b 3. a 7.15 – 8.10 Jadranka Kincelj


Podaljšano bivanje

Šola organizira podaljšano bivanje po pouku in je namenjeno učencem od 1. do 5. razreda, ki doma nimajo zagotovljenega varstva. V ta namen starši izpolnjeno ustrezno prijavnico in jo v določenem roku oddajo šoli, ki na podlagi števila prijavljenih oseb in predpisanih normativov oblikuje oddelke podaljšanega bivanja.

Podaljšano bivanje za učence od 1. do 5. razreda je organizirano po končanem programu in traja do 16. ure.

Podaljšano bivanje vsebuje naslednje elemente: samostojno učenje, sprostitveno dejavnost, vodeno (usmerjeno oz. ustvarjalno) preživljanje časa in kosilo.

Učenci v času podaljšanega bivanja samostojno in pod pedagoškim vodstvom opravljajo šolske obveznosti, se seznanjajo s tehnikami učenja ter se socializirajo in navajajo na skupno delo. 

Za učence, ki obiskujejo podaljšano bivanje je priporočljivo, da imajo v šoli kosilo, za prvošolce, ki so vključeni v podaljšano bivanje, je kosilo obvezno. Učenci, ki obiskujejo podaljšano bivanje, bodo deležni še ene popoldanske malice (v času od kosila do odhoda domov), če so straši tako določili v prijavnici za prehrano. 

 

Pravila podaljšanega bivanja

V podaljšano bivanje se je potrebno prijaviti in dogovoriti za termin, kdaj bo učenec sam zapustil podaljšano bivanje oz. bodo po njega prišli starši, kar je obvezno za prvošolce. Zaradi varnosti otroka in odgovornosti šole lahko učitelj v podaljšanem bivanju predčasno napoti učenca iz šole samo s pisnim obvestilom staršev.

 

Starše prosimo, da svoje otroke prevzamejo ob točno določenih urah (13.00, 13.45, 14.30, 15.15 in 16.00). S tem ne motimo procesa dela in navajamo učence na red in odgovornost. 
Starši učencev 1. in 2. razreda otroke prevzamejo osebno. Ostale starše prosimo, da se z otrokom dogovorijo za uro prevzema in otroka počakajo pred šolo. Tudi tako navajamo otroke na samostojnost in jim izkazujemo zaupanje. 

Urnik podaljšanega bivanja

 

Dostopnost